Spar penge på arveafgift!

Døden er ikke noget vi gerne vil tænke på, men en ting er sikkert: den kommer til os alle!
– Og det er rart at være forberedt når det sker, både for dig og dine pårørende.

Har du en formue og du ønsker at andre end dine nuværende arvinger skal have glæde af pengene, så er det en god idé at få lavet et testamente.
Før i tiden tænkte man meget på sine arvinger og om der var noget at efterlade til den nærmeste familie, og det at få lov til at ”arve gården” var en stor ting. Men i dag er vores samfund skruet sådan sammen at de fleste allerede har deres egen bolig, fyldt med møbler og ting, og ikke har den store glæde af at arve noget.

I nogle tilfælde kan det at arve faktisk nærmere være en belastning for de efterladte.
Ikke sjældent er det set at familier bliver uvenner omkring fordelingen af arven. Hvordan arven skal deles afgøres så af arveloven.

Arveafgift i forhold til arveklasser

Arveloven opdeler dine arvinger i forskellige såkaldte arveklasser ud fra hvordan i er beslægtede.
Et testamente kan hjælpe med at specificerer hvordan du ønsker din arv skal fordeles, hvis du har nogle ønsker som ikke følger de traditionelle arveklasser.

Arveafgiften:

Ægtefæller skal ikke betale arveafgift, men alle andre pårørende skal.

Staten tager således 15% af dine penge når det er nærtstående der arver.
Nærtstående pårørende inkluderer børn, børnebørn, oldebørn, stedbørn, samlever og forældre.

Ønsker du at andre i familien skal arve, som f.eks. søskende, nevøer og niecer eller personer som du ikke er beslægtede med, så skal der faktisk i alt betales en afgift på 36,25% til staten.

Nu kan man selvfølgelig argumentere for at det med at betale en afgift til staten ikke er så slemt, da pengene sådan set går til et godt formål: Vores fælles velfærdssamfund.
Men hvis du synes der er tale om mange penge og ikke kan lide tanken om dobbeltbeskatning, så vil du måske gerne selv have indflydelse på hvad dine penge går til, så de ikke bare falde i det fælles store sorte hul. Her er der faktisk mulighed for at testamentere dine penge til velgørende organisationer uden at disse skal betale arveafgift.

Dame med katte - Hvem vil du gerne have dit testamente skal begunstige? - Kattens værn?

Testamenter til velgørenhed

Her kan du finde en liste fra SKAT på godkendte velgørende organisationer som du kan testamentere til uden at disse behøver at betale afgift.

Det er naturligvis helt op til dig hvem du ønsker at testamentere til om det er kattens værn, dyrenes beskyttelse, kræftens bekæmpelse eller du vil have læger uden grænser i dit testamente.

30% løsningen

Hvis du ikke har nogle børn eller andre nærtstående arvinger og er i den situation at du f.eks. ønsker at det er dine niecer og nevøer, som skal arve dig, kan det være en fordel for dig at testamentere en del af arven til velgørenhed og samtidig opnå en afgiftsbesparelse for dine arvinger.

30% løsningen går ud på at man i sit testamente begunstiger en velgørende organisation med 30% af arven på betingelse af at de betaler bo- og tillægsboafgift for de andre arvinger.
På den måde kan dine niecer og nevøer modtage 70% af arven, uden at skulle betale afgift og på den måde faktisk få udbetalt en større del af arven, end hvis de fik hele arven og skulle betale 36,35% i afgift.

Der er derfor mange grunde til at det er en god idé at skrive testamente.

Dette indlæg blev udgivet i Spar penge. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar